Referansekule

Referansekule

Enhetspris ved 1 stk. Pris fra 1.500,00 NOK

Enhetspris ved 4 stk. Pris fra 1.200,00 NOK 1.500,00 NOK

Ingen produktomtale

De velkjente referansekulene er helt klart gode til sitt bruk, modellene med magnetfester som ATS sin produktserie er egnet til scanning innendørs som krever høy presisjon og repeterbarhet. Med totalstasjon og en prismeadapter kan de knyttes til fastmerkenett ved å måle inn magnetfestet, dette er tidkrevende. 
Dette blir litt tungvindt der absolutt presisjon og repeterbarhet ikke er nødvendig, spesielt i tilfeller hvor GNSS RTK likevel setter begrensningene for ytre nøyaktighet. 
Løsningen ble disse referansekulene som står på egne stødige ben og kan raskt måles inn med både miniprisme, prisme på stang eller GNSS på stang. 
Med disse nye kulene kan laserscanning brukes oftere utendørs og georefereringen er langt mer fleksibel og rask. 

I de siste år har C2C (cloud-to-cloud) registrering kommet langt og muliggjør georeferering med få eller til og med en referansekule som flyttes og måles mellom scans. C2C kan ta seg av indre nøyaktighet, referansekuler tar seg av ytre georeferering. 

Kulene er 3d printet i solid svart plast og males hvit på overflatene som skal brukes av registreringssoftwaren. Kulene er ganske solide og tåler greit 100kg belastning på toppen (anbefales selvfølgelig ikke men er testet for moro skyld). Leveres i kraftig tøypose for enkel transport. 
Føttene har hull som kan brukes for ekstra feste mot bakken med plugger om det skulle være nødvendig og et innvendig feste for en tauløkke for å gjøre det lettere å flytte rundt flere om gangen (de som har jobbet med scanning kjenner seg antagelig igjen i problemet).

Kulene kan lages i flere størrelser, en større kule kan stå lenger unna scanneren og fortsatt gi et godt referansepunkt. Det er ikke mye bakdeler med større kuler annet enn at de tar mer plass i bilen. Størrelsen angis i diameter på selve kulen/sfæren som brukes i registreringen.
Vanligste størrelse på referansekulene på markedet er ca 15cm, til bruk utendørs anbefales større da rekkevidden økes betraktelig. 

Den økte effektive rekkevidden på store kuler gjør disse også veldig praktiske i bruk sammen med vanlige kuler, plasser disse strategisk så kan en kule bidra som referanse i mange scans. 

De fleste trenger ikke like mange av disse kulene for georeferering utendørs som vanlige referansekuler.  Det går an å bruke kun 1 med litt taktisk flytting under og mellom scans, men for en komfortabel arbeidsflyt anbefales 3-4 kuler.